Tarotkaarten

“ Tarotkaarten
geven meer inzicht in je leven “

Tarot is eng, occult, pas er mee op! Dit soort opmerkingen hoorde ik toen ik me ging verdiepen en een cursus ging volgen in de Tarot. Ik lach deze uitspraken weg en weet dat men dit zegt omdat men er geen kennis van heeft. Iets onbekends is al snel eng en vaak gebaseerd op vooroordelen en onkunde.

Ik ben juist heel enthousiast over de Tarot en ontzettend blij dat ik destijds de stap heb gezet om me erin te verdiepen. Nog steeds leer ik bij over de kennis van Tarot. Bij iedere Tarotkaarten legging ben ik weer verbaasd hoe de antwoorden kloppen op de vragen.

Wat is Tarot?

De Tarot is een kaartspel, een esoterisch instrument. Het is onbekend waar precies de oorsprong vandaan komt. Het is in ieder geval zeer oud, er zijn concrete aanwijzingen die terug gaan tot de 14e  eeuw. De oudste Tarotkaarten komen uit Milaan en zijn omstreeks het jaar 1440, de Visconti Sforza kaarten deck. Sommigen vermoeden dat het zelfs ouder is dan de 14e eeuw en zelfs terug gaat verder de geschiedenis in naar Egypte en India. Vanaf de 14e eeuw zijn de kaarten verder verspreid in Italië en Frankrijk. Vanaf die tijd maken de Tarotkaarten een snelle groei en worden ze enorm populair. Hoe de kaarten precies werden gebruikt is onduidelijkheid over, waarschijnlijk als kaartspel met mooie plaatjes. 

De Tarot kaarten werden zelfs zo populair dat de kerk er een bedreiging in zag. De kerkleiders waren bang dan men zou gokken met de kaarten en sommige afbeeldingen op kaarten werden gezien als hekserij en ketterij. De kaarten werden verboden en uitgebannen. Hierdoor zijn ze ongeveer 300 jaar uit beeld verdwenen. Echter ze werden in het geheim bewaard en verder ontwikkeld in geheime genootschappen o.a. De Golden Dawn.  Aan het eind van de 18e eeuw kwam de Tarot weer tevoorschijn en werden ze weer populair. In 1910 treed Arthur Edward Waite uit het genootschap en had voor zichzelf de opdracht om de Tarotkaarten opnieuw te ontwerpen.  Ze moesten zoveel mogelijk de oorspronkelijke kaarten benaderen zoals ze er ooit hebben moeten hebben uitgezien. Samen Pamela Colman Smith die de tekeningen heeft gemaakt, ontstond de Raider Waite Tarot. Het meest bekende Tarotkaarten deck dat op dit moment nog steeds gebruikt wordt.

De Tarotkaarten deck bestaat uit 78 kaarten met afbeeldingen die vol staan met symbolen. Deze zijn onderverdeeld in 22 grote Arcana kaarten en 56 kleine Arcana kaarten.

De grote Arcana kaarten gaan over de ontwikkelingsfasen van de mens. De kleine Arcana kaarten gaan over de praktische alledaagse dingen in het leven. Arcana is het meervoud van het Latijnse woord  ‘ Arcanum ‘ dat geheim betekent.

Een legging met Tarotkaarten kan je helpen met inzicht te krijgen in allerlei aspecten van het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld als je inzicht wil hebben over zaken die te maken hebben met relaties, werk, bewustzijn, je eigen ontwikkeling, financiën en helderheid geven in keuzes. Het kan ook inzicht geven waarom je altijd tegen een bepaald probleem of situatie aanloopt in je leven.

“ De Tarot houdt je werkelijk een spiegel voor”

Door de kaarten is het mogelijk meer te weten te komen over jezelf, je onbewuste wordt je bewust. Hoe jij handelt in bepaalde situaties, welke patronen er in je leven zijn en hoe jij daarop reageert en wat je ervan kan leren. Door regelmatig een legging te doen kunnen blinde vlekken zichtbaar worden. Een bepaalde legging kan je helpen met thema’s/vraagstukken waar je mee worstelt.

Wat de Tarot niet kan is JA of Nee antwoorden geven. Het kan ook niet de toekomst voorspellen. Tarotkaarten vertellen je nooit wat jij moet doen of moet laten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. De tarotkaarten kunnen je dus wel inzicht geven in bepaalde kwesties in je leven, inzicht in je intuïtie en innerlijke wijsheid.  Een tarotkaarten legging kan nooit de enige leidraad worden in je leven.

Ik bied Tarot consulten aan in mijn praktijk.  Dit kan 30 of 60 minuten zijn en is afhankelijk hoe complex de vraagstelling is.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?